Visie

Kans op een ‘klik’

Psychologen stellen zich zelden voor. Het gaat immers om de cliënt en ons eigen verhaal doet er weinig toe. Nochtans weten we intussen dat het ‘succes’ van een ’therapie’ voor een groot deel te danken is aan de relatie tussen cliënt en hulpverlener. Deze relatie is doorslaggevender dan de opleiding die de therapeute genoot of de technieken die ze hanteert. Op basis van deze wetenschappelijke onderbouwing, vind ik het nodig om enkele zaken toe te lichten. Met deze informatie moet je gemakkelijker kunnen inschatten of je je bij mij op je gemak zult voelen en of je mij je vertrouwen kunt schenken.

 Wat betekent ‘De Groenere Toekomst’?

 Je kent vast wel de uitdrukking ‘het gras is altijd groener aan de overkant’. Jezelf en je leven beoordelen door de blik van een andere is een alomtegenwoordig maatschappelijk fenomeen. Het start al bij je geboorte en zet zich door op school, bij vrienden en uiteindelijk op het werk en sociale media. Je kan er niet om heen: we meten ons constant aan anderen en ‘de norm’. Vaak leidt dit tot allerhande ongenoegen, onzekerheden en angsten. 

Wel, misschien is het gras aan de overkant wel degelijk groener. Misschien ligt het aan de invalshoek, lichtinval, perceptie? Misschien ligt het aan de meststof of de toevallige regen? Maar misschien is het helemaal niet belangrijk hoe het bij ‘anderen’ is en heb je een goed idee over hoe je het bij jou wilt hebben? 

Bij De Groenere Toekomst staat die ‘overkant’ voor de bestemming van je therapie. Groen staat in onze cultuur ook symbool voor hoop. Een Toekomst die bol staat van de uitgewerkte wensen…

Een oplossingsgerichte therapeut zal heel erg veel interesse hebben voor de toekomst die je voor jezelf wenst. Ik ben ervan overtuigd dat je fundering voor deze toekomst het sterkste is als je stilstaat bij de wetten van een natuurlijk bestaan. Want wat is vitaler, energieker, krachtiger dan De Natuur? Zijn onze wensen en beslissingen in harmonie met onze natuur? Blijven we trouw aan onze persoonlijkheid? Zijn onze verwachtingen ten aanzien van elkaar eerder cultureel bepaald of gebaseerd op onze natuurlijke evolutie?

Ook bij medische problemen sta ik open voor overleg en samenwerking met hulpverleners die natuurlijke behandelmethoden verkiezen.

Relationele context

Ik richt me dus vooral op je toekomstwensen. Je hebt misschien het beeld van een psychoanalist die je op een sofa laat liggen en je honderduit laat praten over je kindertijd. De dag van vandaag is dat niet meer zo gebruikelijk. In mijn therapieruimte staan enkele zetels tegenover elkaar en kan je zoveel of zo weinig oogcontact maken als je zelf wilt. En als je mij dingen wilt vertellen over je verleden, de mensen die je beïnvloed hebben, dan komt dit ook aan bod in de mate die jij nodig acht. Jouw manier van denken is tenslotte sterk bepaald door je ervaringen. Jouw huidige persoonlijke of professionele relaties,  kunnen zowel hulpbronnen als beperkingen betekenen. Relaties zijn dan ook vermoedelijk een terugkerend onderwerp in onze gesprekken.

De ouder-kindrelatie geniet mijn bijzondere aandacht. Mijn boekenkast is dan ook gevuld met literatuur over attachment parenting, bewust, zacht en onvoorwaardelijk ouderschap . Hoe we zelf grootgebracht zijn, heeft langdurige gevolgen voor onze zelfzekerheid, identiteit, creativiteit maar ook onze sociale vaardigheden en morele ontwikkeling. Dit geldt uiteraard ook voor de volwassenen van de toekomst. Ben je vertrouwd met deze visie en praktijken en heb je graag ondersteuning op dit vlak, weet dan dat ik er goed vertrouwd mee ben.

 

 

 

Surf jij het internet ook al af met Ecosia? Breng extra zuurstof, schaduw en verbinding in de wereld door gewoon je browser aan te passen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren